Usenetről röviden

Usenetről röviden

Hol lehet keresni a tartalmak között?

2011. január 09. - StanLee

A legtöbben úgyis ezt akarják tudni, ezért lesz ez a poszt az első, és az egyik legrövidebb.

Minden szolgáltatás, ahol nagy adatmennyiség vagy információ található meg, csak akkor ér valamit, ha a keresett dolgokat meg is találjuk. Az useneten sincs másképp. Itt is keresőket érdemes használni.

Az első kereső, amit személy szerint használtam, és még mindíg használatban van, az a Binsearch. A találatokat jól lehet rendszerezni az által, hogy megadjuk az oldalankénti maximum találatszámot, ill azt is, hogy hány napos fenntartási időn (retention time) belül keressen. A letöltésre szánt posztokat egy nzb fileba lehet összerakni, amit aztán az egyik olvasó programmal le is tölthetünk.

Egy másik nagyon hasznos kereső, az NZBClub. Ennek egyik nagy előnye, hogy a jelszóval védett tartalmakat ki lehet szűrni. Ezzel időt és vesződséget lehet megtakarítani. Persze ha valaki tudja a jelszót, amivel az adott tömörített adatállomány kicsomagolható, az természetesen ezeket az anyagokat is töltheti.

Az NZBIndex egy relatíve gyors kereső szolgáltatás, de még csak igen keveset használtam, így nem tudok róla sokmindent mondani.

Ezen kívül lehet még találni számos tematikus oldalt, ami gyűjti a feltöltött anyagokat, ezeket mindenki keresse meg, ízlése szerint. Vannak még fórumok is, ahol a felhasználók szintén tematikusan osztják meg egymással a feltöltött, vagy talált tartalmakat. Itt is érdemes a neten böngészve az ízlésünknek megfelelő oldalakat keresni. Én személy szerint kedvelem a dokumentumfilmeket vagy riportműsorokat. Természetesen van, aki a nagy felbontású tartalmakat kedveli, vagy éppenséggel a szexes (megboldogult földrajz tanárom után szabadon) dolgokat.

Ha valaki ismer még kereső szolgáltatást kérem írjon, hogy a FAQ-ba elhelyezhessem azok címét.

A bejegyzés trackback címe:

https://usenetuser.blog.hu/api/trackback/id/tr552572845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juzer86 (törölt) 2014.01.14. 15:41:03

Látom régiek a bejegyzések de hátha.. Kipróbáltam a usenetet, a tweaknews trial verzióját. Könyveket kerestem és találtam :-) Azt szeretném kérdezni hogy pl a Grabit beépített keresője miért hoz jobb találatokat mint a webes keresők. A Grabit keresője csak pár keresést enged naponta, a többi havidíjas.

StanLee · https://newsroll.net 2014.01.19. 13:41:58

A Grabit sajat indexelo szolgaltatasat adja el. Lehet, hogy vannak csoportok, amiket a webes keresok nem indexelnek, vagy a felteteleik miatt a konyvek nem kerulnek be az indexbe. A spamszures miatt en korabban nem indexeltem olyan posztokat, amik kevesebb, mint 10 filet tartalmaztak es a meretuk nem erte el a 10 Mbyte-ot. A binsearch keresojeben van olyan funkcio, hogy "search in the other groups", ott a kevesbe nepszeru csoportokban is kereshetsz.
süti beállítások módosítása